Online videoskopska stomatologija

Ordinacija dentalne medicine Radionov > Zanimljivosti

Zanimljivosti

Novosti u implantologiji

Dijagnostičke mjere u implatološkoj protetici


  U  bližoj budućnosti, najveći napredak će nastati s novim navigacijskim  sistemima koji su već uspješno ispitani. Uz malo sreće, oni će uskoro  biti dostupni prosječnim stomatološkim ordinacijama.


Gazirana pića glavni su uzrok propadanja zubi kod britanskih tinejdžera, ali brojni roditelji to ne znaju, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu.


Sokovi koje popije 92 posto britanskih 14-godišnjaka oštećuju zubnu caklinu, dodaje se u istraživanju. Erozija cakline slabi zub i dovodi do stanjivanja i odlamanja rubova. "Ovo je istraživanje pokazalo da su gazirana pića najvažniji čimbenik u eroziji zubi tinejdžera", rekao je dr. Peter Rock sa sveučilišta u
Birminghamu. "Samo jedno gazirano piće na dan znatno povećava izglede da zubi oslabe", dodao je.

Četiri ili više čaša na dan u 12-godišnjega djeteta povećavaju izglede za 252 posto. Puno gaziranih pića u 14-godišnjaka taj rizik povećava za 513 posto, kaže se u članku objavljenom u časopisu British Dental Journal.

Za razliku od kvarenja zubi, kojemu je uzrok previše šećera, erozija cakline izazvana je kiselim sastojcima pića. Čak su i dijetna gazirana pića opasna, a rizik se smanjuje pijenjem mlijeka i vode.

"Erozija zuba sve je veći problem među britanskim tinejdžerima, ali mnogi roditelji ne shvaćaju razliku između karijesa i erozije cakline", rekla je Liz Kay iz britanske udruge stomatologa. "Roditelji moraju shvatiti... da kiselost nekih proizvoda izaziva eroziju", kaže se u njezinu priopćenju.

 

Pronađi sadržaj

Prijašnje ankete

Newsletter

E-mail:

© 2008. Radionov - Stomatološka poliklinika

Vemax